Utåtgående fönster med allmogeprofil

V21 och SW17 – moderna fönster i gammal stil!

Ett äldre hus behöver ett nytt energieffektivt fönster med ett äldre utseende för att inte förändra husets karaktär. 

Våra fönster har en gammaldags profil invändigt (vi kan även göra dem med modern, rak profil inne) och slät profil utvändigt för att bättre stå emot väder och vind. De tillverkas massiv furu med en 2- eller 3-glas energiglaskassett  fylld med argongas med ett energivärde på V21 2-glas U-1,2 / 3-glas U0,85 eller SW17  3-glas U-0,75  på hela konstruktionen.  Vi kan sätta både löstagbar slät träspröjs ute – eller fast träspröjs med en allmogeprofil inne/facetterad eller slät profil ute och en vit (grå/svart) distanslist mellan spröjsen så det ser genomgående ut.
Fönstren kan öppnas sidohängt med fingerkrokar, vridbart med spanjolett – eller varför inte ett fast fönster med fast båge som ger samma utseende och glaslinje som ett öppningsbart! Våra V21 fönster kan öppnas Sidohängt 90 där fönsterbåge dras åt sidan för säker fönsterputs och vädring

Dörrar

V12 Combi dörrar kan göras både som altan och ytterdörrar i helglas eller med med profilerad panel ute/inne och sidoljus med samma glaslinje som dörren.
Maxmått på en 2-glas dubbel Combi altandörr är 2065 x 2500 mm vilket ger en öppning på nästan 2 meter om båda dörrarna öppnas 180 grader. Bågen på en Combidörr är 99 mm uppe och på sidorna och 200 mm nertill.
Maxmått på SW17 3-glas är 1930 x 2300 mm och bågen är ca 75 mm runt om vilket ger en något större glasyta och ett nättare utseende.
Vi kan sätta både låsbart handtag inne eller handtag och lås även ute.

Viking 12 sidohängt med fingerkrokar, fast 25 mm spröjs med allmogeprofil inne
Inåtgående V12 Combidörr med fasta sidoljus, samma glasyta
Inåtgående V12 Combidörr med fasta sidoljus, samma glasyta
Fönster SW17 till vänster V21 till höger sett från utsidan
Fönster SW17 till vänster V21 till höger sett från utsidan

Blanda fönster & dörrar – och få spröjs och glasyta att liva!

Combi dörr och Viking 12 fönster med samma glasyta och fast spröjs som livar. Blandat med sidohängda fönster och fasta fönster med fast båge.

Om dörren skall monteras bredvid ett fönster så anpassar vi spröjsen så övre ’rutan’ på dörren blir något mindre för att passa med glas/spröjsen på fönstret. Vi hjälper gärna till att räkna ut så glasytan i dörr och sidoljus blir samma – ex bredare dörr och ett smalare fönstret – vilket ger lika stora rutor och snyggast resultat! Vi kan även göra fasta sidoljus att sätta bredvid dörren och på så sätt följa linjen på både glas och spröjs och bygga ett inglasat rum med en stor öppning!

Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, skiss eller bilder.

Fast och lös 25 mm träspröjs till 2-glas med och utan distanslist
Fast och lös 25 mm träspröjs till 2-glas med och utan distanslist

Spröjs

 • Lös 25 mm träspröjs utvändigt – billigast och mest energieffektivt, nu även möjligt med lös spröjs om aluminiumklädd utsida
 • 25 mm fasta ute/inne – med eller utan distanslist mellan glasen – med en slät profil eller gammaldags allmogeprofil inne/facetterad profil ute.
 • Fast genomgående 50 eller 99 mm post – med profil inne och dropplist i aluminium ute. (Obs! om diagonal spröjs – X – så går det inte att sätta distanslist eller profilerad spröjs inne men vi kan sätta en facetterad spröjs)
 • 2-luftfönster kan göras med mittstolpe och 2 öppningsbara bågar – eller där ena fönstret är sidohängt och fästs i karmen uppe/nere som en altandörr (både med och utan ’falsk mittstolpe’ och det andra öppnas sidohängt. Då kan man få en stor öppning om det behövs vid tex utrymning.

Fast spröjs m allmogeprofil inne
Fast 25 mm facetterad spröjs
25 mm lös, slät spröjs ute sett från insidan
25 mm lös, slät spröjs ute sett från insidan
Fast slät träspröjs
Diagoal spröjs slät utan distanslist
Fönster SW17 m facetterad spröjs
Fönster SW17 m facetterad spröjs
Gammaldags gångjärn och standard gångjärn till V21
V21 sidiohängt 90 för säker putsning
V21 sidiohängt 90 för säker putsning
 • Öppningsmodeller

  När man väljer öppningssätt fönster finns det två saker att ta hänsyn till: Hur gör man vid fönsterputs och vilken karaktär vill man ha på fasaden/fönstret? Sidohängda fönster, med  fingerkrokar ger ett mer ”gammaldags” intryck än fönster som öppnas  topswing/vridbart med spanjoletthandtag. Om möjlighet finns att putsa fönstret utifrån är ett fast fönster billigast men på en övervåning kan det vara bra med vridbart topswing eller sidohängt 90 (endast på Viking 12) – våra två olika vridbara fönstermodeller.

  • Sidohängt – vanliga gångjärn – med spanjolett eller fingerkrokar
  • Sidohängt med dolda gångjärn – med spanjolett eller fingerkrokar (obs! endast i SW17 3-glas)
  • Sidohängt 90 – fönstret skjuts i sidled för enkel fönsterputs på övervåning – med spanjolett eller fingerkrokar. (obs! endast i V21 2- och 3-glas)
  • Topswing – öppnas utåt och kan vridas runt för enklare fönsterputs
  • Tophanged – öppnas utåt men kan inte vridas
  • Fast fönster – ej öppningsbart, billigast och ger större glasyta än ett öppningsbart fönster. Vi kan även sätta en fast båge i ett fast fönster för att få det att liva med öppningsbara fönster bredvid
  • Asymmetriska fönster – beroende på utseende kan vissa fönster öppnas – ej runda!
  • Fasta sidoljus – Om fönstret skall monteras direkt bredvid en dörr kan vi göra fast sidoljus med extra trä uppe/nere så glaset livar med dörren på Combi 2-glas eller fast båge på SW17.

  Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, bilder eller enligt förslag i bifogad länk.

Fast och öppningsbart fönster utan fast båge - dvs glasytan livar inte samt rutorna får olika form - med fast båge i det fasta fönstret får de samma form.
Spanjoletthandtag Hoppe Tokyo
Finger och stormkrokar i gulmetall Mot tillägg chrome eller mässing
Modell Sidohängt
Modell Sidohängt 90
Modell Topswing
Modell tophanged

Vi målar i en valfri kulör

 

Fönstren målas i en valfri NCS eller RAL kulör – mot tillägg kan de målas i 2 olika färger, laseras eller kläs med aluminiumklädd utsida. Då gångjärn och dropplister pulverlackas och det endast kan göras i RAL kulör är det lämpligt att välja en RAL kulör utvändigt. Obs! Vi levererar EJ omålade produkter

Dubbel Combi altandörr med fast spröjs i linje med fast fönster - övre och undre rutan blir lite mindre.

Drevmån

Vi anger tillverkningsmåttet / karmyttermåttet i våra ritningar och du måste själv ta hänsyn till drevmånen. Lämpligt är minst ca 15-20 mm på bredd och 15 mm på höjd på SW17. V21 behöver ca 25-30 mm på höjden för att få plats med en 15 mm list som skall monteras undertill och där fönsterblecket kan monteras.

Övriga tillval – mönstrat glas, handtag, myggnät

Tillval – spaltventil för ventilation, mönstrat glas för badrum, solskyddsglas, härdat eller laminerat glas, flertalet olika handtag eller fingerkrokar kan erbjudas som tillval samt även myggnät.
Dessa fönster kan även göras med rak, modern profil inne – Viking 14

Offertförfrågan

Mia - kök, fönster, adm: 070-495 84 44

Peter - måleri & kakel: 070-792 38 19

E-post: info@pimaleri.se
Läs mer

Våra produkter & tjänster

Inspirationsbilder

Vi har flera olika fönstertyper med olika öppningssätt och utseende

Utåtgående fönster

Våra fönster tillverkas i massiv furu med en slät profil ute och allmogeprofil eller rak profil inne. Ett modernt fönster med gammaldags utseende och bra energivärde som kan fås med en 25 mm lös spröjs – eller 25 mm fast, profilerad spröjs inne/slät ute och distanslist mellan glasen. Det öppnas utåt – sidohängt eller vridbart – med fingerkrokar eller spanjolett. Altandörrarna i denna serie kan fås med gammaldags profilerad panel ute/inne. 2-glas Viking 12 U-1,2, 3-glas SW17 med dubbla energiglas U-0,75.

Läs mer

Inåtgående – Dreh Kip DK13 – 2 eller 3-glas

Ett inåtgående sk ‘tilt&turn’ fönster som kan öppnas sidohängt inåt och även ‘vippas’ inåt med möjlighet till säker vädring.
Dessa fönster har en väldigt modern slät, rak profil både ute och inne.
DK13 i trä eller trä/alu
2-glas U-1,29
3-glas U-0,94
DK88 i trä/alu
3-glas U-0,74 mm

Läs mer

Fönster för Passivhus

För Passivhus rekommenderas våra DK88 U-0,78 inåtgående i trä/alu eller SW14 U-,68 utåtgående – båda i trä med aluminiumklädd utsida, extra tjock 3-glas energiglaskassett (50 mm istället för 40 mm) med dubbla energiglas, tjockare karm och båge och extra isoleringslister. SW14 är certifierade av Passive House Institute i Tyskland.

Läs mer

Brandsäkra fönster & engelska glidfönster

Kontakta oss för mer info om Brandsäkra fönster eller Engelska glidfönster – där bågarna kan skjutas uppåt i karmen, 2-glas U-1,4.

Kontakta oss

Inspirationsbilder

Kreditvärdighet Guld hos Upplysningscentralen betyder att vi är ett säkert företag att göra affärer med!

SW17 fönster/altandörr - mindre skillnad på glasyta Allmogeprofil inne.
2-luftsfönster med 25 mm lös träspröjs ute
Combi altandörr m fast överljus och fast spröjs
2-lufts laserat fönster med rak profil 1 sidohängt/1 topswing. Fast slät spröjs
4-luftsfönster med utan mittstolpe, fast spröjs
Asymmetriskt sidohängt fönster med fingerkrokar och lös spröjs ute