Fönster och dörrar för passivhus – SW14 i trä/alu – U-0,68

SW14 – ett energieffektivt 3-glasfönster med en modern rak profil certifierat för passivhus

Vid produktion av sk ’passivhus’ krävs speciellt certifierade och välisolerade fönster med ett minimalt U-värde. Kortfattat kan denna teknik förklaras med att man bygger energisnålt genom att minimera värmeförluster genom klimatskalet, genom effektiv ventilation samt genom att tillvarata värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol. Detta innebär ett lufttätt klimatskal med extra tjock isolering samt fönster och dörrar med låga U-värden.

Vikings SW14 utåtgående träfönster med aluminiumklädd utsida är certifierat av tyska Passive house Institiute. Det har en kraftigare träkarm och glaskassetten är 50 mm istället för 40 mm, 3-glas med dubbla energiglas, 3 stycken tätningslister för att minska risken för läckage och håller låga U-0,68 W/m²K på hela konstruktionen.

Dörrarna i denna serie kan göras som både altan- och ytterdörrar men kan endast öppnas utåt.

Vi  använder inte standardmått utan tillverkar dina fönster enligt de mått som behövs och tar betalt för arbete och material. För att underlätta vid installation och för att få ett smäckrare fönster specialbygger vi dem gärna och gör större fönsterpartier av fler enheter.

Obs! våra SW17 fönster och altandörrar i 3-glas håller låga U-0,75 (dvs under gränsen på 0,80 som gäller för passivhus) men dessa är inte certifierade och kostar mindre än SW14.

SW14-trä alu för passivhus slät profil inne
SW 14 altandörr till passivhus

Öppningsmodeller

När man väljer öppningssätt fönster finns det två saker att ta hänsyn till: Hur gör man vid fönsterputs och vilken karaktär man vill ha på fasaden/fönstret? Om möjlighet finns att putsa fönstret utifrån är ett fast fönster billigast men på en övervåning kan det vara bra med vridbart eller sidohängt 90 – våra två olika vridbara fönstermodeller.

Sidohängt – vanliga gångjärn – med spanjolett eller fingerkrokar
Topswing – öppnas utåt och kan vridas runt för enklare fönsterputs
Tophanged – öppnas utåt men kan inte vridas
Fast fönster – ej öppningsbart, billigast och ger större glasyta än ett öppningsbart fönster. Vi kan även sätta en fast båge i ett fast fönster för att få det att liva med öppningsbara fönster bredvid
Assymetriska fönster – beroende på utseende kan vissa fönster öppnas – ej runda!

2-luftfönster kan göras med mittstolpe och 2 öppningsbara bågar – eller där ena fönstret är sidohängt och fästs i karmen uppe/nere som en altandörr (både med och utan ’falsk mittstolpe’ och det andra öppnas sidohängt. Då kan man få en stor öppning om det behövs vid tex utrymning.

Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, bilder eller enligt förslag i bifogad länk.

Modell Sidohängt
Modell Topswing
Modell tophanged

Spröjs, färger och handtag

Till dessa fönster finns det 2 stycken olika typer av fast spröjs med slät profil inne.

*  Fast 25 mm träspröjs ute/inne med eller utan en distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut (ej möjligt vid diagonal spröjs) Distanslisten försämrar det effektiva energivärdet så vid passivhus rekommenderas lös spröjs eller utan distanslist.
*  Fast genomgående 56 mm post
*  Trä/aluspröjs det är ej möjligt att sätta lös aluminiumspröjs ute

Valfri kulör – Fönstren målas i en valfri NCS kulör inne och en valfri RAL kulör

Vi kan även sätta spaltventil för ventilering

Dessa fönster kommer med ett Hoppe handtag som standard – låsbart mot tilläg – men vi kan även sätta fingerkrokar

Drevmån

Vi använder oss av karmyttermåttet och du måste själv ta hänsyn till drevmånen. Lämpligt är ca minst 15 mm på bredd och 25 mm på höjd för att få plats med en list som skall monteras undertill och där fönsterblecket kan monteras.
Det är inte några problem att ändra måtten då vi tillverkar allt i de mått du behöver och tar betalt för arbete och material!

Glas – säkerhetsglas och mönstrat glas

Enligt Boverkets regelsamling för byggande BBR 2008 måste alla glasytor som sitter lägre än 600 mm från mark/golv ha härdat eller laminerat glas. Detta gäller i första hand nybyggen (ej renovering) Detta betyder att glasytor i dörrar och stora fönster i måste både utvändigt och invändigt glas vara härdat glas (speciella regler gäller för glasytor vid fallhöjd – laminerat glas)
Vi kan sätta härdat säkerhetsglas (går i ’tusen bitar’ – som sidorutan på en bil) eller laminerat säkerhetsglas med två hoplimmade glasskivor med en plastfilm mellan (blir ett ’spindelnät’ – som vindrutan på en bil) vilket är även ger ett inbrottskydd.

Om stora glasytor skall sitta i söderläge kan det vara skönt med solskyddsglas för ett svalare inomhusklimat, vi kan även sätta ljudisolerande glas om huset är nära trafikerad led eller självrengörande glas. Vi har ett stort utbud av mönstrat glas

Technical data of SW14 passive window:

  • Thermal transmittance: Uw = 0,68 W/m²K (standard glazing with Ug = 0,53 W/m²K);
  • Sound insulation: with 4mm glasses Rw (C; Ctr) = 34db (-1; -4);
  • Cross-sections: frame 63 x 120 mm; sash 67 x 99 mm; NB! extra aluminum profiles; overall depth with aluminum cladding 133 mm;
  • Triple glazing unit with 2 low-E glasses; SGG Swisspacer Ultimate spacer bar; best Ug = 0,47 W/m²K (with Planitherm ONE)
  • Hardware: PN-Beslag hinges, ROTO espagnolettes and Hoppe handles;
  • Maximum dimensions of frame 2.5 m x 3.2 m;
  • Opening sashes up to 1.8 m².

Offertförfrågan

Mia - kök, fönster, adm: 070-495 84 44

Peter - måleri & kakel: 070-792 38 19

E-post: info@pimaleri.se
Läs mer

Våra produkter & tjänster

Inspirationsbilder

Vi har flera olika fönstertyper med olika öppningssätt och utseende

Utåtgående fönster

Våra fönster tillverkas i massiv furu med en slät profil ute och allmogeprofil eller rak profil inne. Ett modernt fönster med gammaldags utseende och bra energivärde som kan fås med en 25 mm lös spröjs – eller 25 mm fast, profilerad spröjs inne/slät ute och distanslist mellan glasen. Det öppnas utåt – sidohängt eller vridbart – med fingerkrokar eller spanjolett. Altandörrarna i denna serie kan fås med gammaldags profilerad panel ute/inne. 2-glas Viking 12 U-1,2, 3-glas SW17 med dubbla energiglas U-0,75.

Läs mer

Inåtgående – Dreh Kip DK13 – 2 eller 3-glas

Ett inåtgående sk ‘tilt&turn’ fönster som kan öppnas sidohängt inåt och även ‘vippas’ inåt med möjlighet till säker vädring.
Dessa fönster har en väldigt modern slät, rak profil både ute och inne.
DK13 i trä eller trä/alu
2-glas U-1,29
3-glas U-0,94
DK88 i trä/alu
3-glas U-0,74 mm

Läs mer

Fönster för Passivhus

För Passivhus rekommenderas våra DK88 U-0,78 inåtgående i trä/alu eller SW14 U-,68 utåtgående – båda i trä med aluminiumklädd utsida, extra tjock 3-glas energiglaskassett (50 mm istället för 40 mm) med dubbla energiglas, tjockare karm och båge och extra isoleringslister. SW14 är certifierade av Passive House Institute i Tyskland.

Läs mer

Brandsäkra fönster & engelska glidfönster

Kontakta oss för mer info om Brandsäkra fönster eller Engelska glidfönster – där bågarna kan skjutas uppåt i karmen, 2-glas U-1,4.

Kontakta oss

Inspirationsbilder

Kreditvärdighet Guld hos Upplysningscentralen betyder att vi är ett säkert företag att göra affärer med!

SW14 dörr för passivhus
SW14 dörr i trä/aluminum