Gammaldags ytterdörrar

För att bevara karaktären på ett äldre hus behövs en modern ytterdörr men i gammaldags stil. Våra SW17 3-glas och V12Combi 2-glas ytterdörrar har en ’ram’ av massiv furu som fylls med energiglaskassetter, paneler i isolerad MDF gammaldags spegel ute/inne och fast eller lös spröjs. På dubbeldörrar kan vi sätta en 99 mm post i den aktiva dörren för att få ett gammaldags utseende och större gångyta men samma glasyta i båda dörrbladen. Paneler och fasta poster försämrar det effektiva energivärdet då de inte isolerar lika bra som glas.

Den aktiva dörren har ett 3-punkts spanjolettlås där handtaget först dras uppåt för att låsa 2 extra lås i karmen innan man vrider på nyckeln. Vi sätter som standard FIX 2002 säkerhetslås med borta-säkert-funktion (eller enklare Assa 1311 tumvred inne/cylinder ute). Dörren levereras med handtag Epok 1956 i matt chrome som standard och det kommer med ett Assa 1300 cylinderlås och 3 nya nycklar.

Nyhet! Vi kan numera sätta kodlås Halke Smart i alla våra ytterdörrar!

Vi använder inte standardmått utan tillverkar din dörr enligt de mått som behövs och tar betalt för arbete och material. Detta innebär att du sjä! lv måste ta hänsyn till ev drevmån. Lämpligt är ca 15 – 20 mm på bredd/höjd på dörrar.

Aluminiumklädd utsida – dessa dörrar kan även göras med aluminiumklädd utsida men då med en slät panel ute/inne – inte med profil – se bild till höger.

Kontakta oss så hjälper vi till att rita en dörr efter era behov, skicka gärna foton el dyl!

Produktionstid ca 5-7 veckor på fabrik + någon vecka för transport.  5 års garanti enligt EU regler.

Gammaldags V12Combi ytterdörr med extra 99 mm vertikal post i aktiv dörr ger ett mer gammaldags utseende och en större gångyta.
V12 Combi 2-glas med profilerade panel och fast spröjs i romb
V12 Combidörr 2-glas med profilerade panel och fast spröjs i romb

Vill du byta ut din gamla ytterdörr mot en likadan?

Har du en gammal dörr som börjar bli sliten men vill ha en ny – som ser nästan likdan ut? Skicka gärna in en bild av din gamla dörr och ange karmyttermått, vid vilken höjd glas och spröjs skall sitta mm så försöker vi göra en ny modern dörr – så lika din gamla dörr som möjligt!

Spröjs och paneler

Löstagbar slät 25 mm träspröjs utvändigt – billigast och mest energieffektivt men ser inte lika fint ut från insidan.

25 mm fasta träspröjs ute/inne – invändigt med rundad allmogeprofil/med facetterad profil eller rak, slät profil – ute facetterad eller slät profil.

Distanslist mellan spröjsen vit, grå eller svart list mellan spröjsen, inne i glaskassetten så det ser genomgående ut. Denna list kostar mer och isolerar sämre. Vi kan ta bort den men då ser man avståndet mellan glasen samt den svarta tejp som spröjsen fästs med – skillnaden är större på 3-glas då avståndet mellan glasen är större.Obs! om spröjs i X eller diagonalt kan vi endast sätta facetterad/slät spröjs ute/inne och utan distanslist!

Fasta genomgående glasdelande poster 50/99 mm – med profil inne och dropplist i aluminium ute.
Vertikala poster kan användas i aktiv dörr i dubbeldörrar för ett mer gammaldags utseende – eller för att dela en enkeldörr så den ser ut som en dubbeldörr.

Panel i isolerad MDF  profilerad spegel ute/inne eller slät profil inne/med eller utan spår ute. Panelen fästs med en grå eller svart gummilist. Panelen på SW17 är tjockare än V12Combi vilket även ger ett bättre energivärde.

Billigast och bäst energivärde har alltid en helglasad dörr.

25 mm lös, slät spröjs ute sett från insidan
25 mm lös, slät spröjs ute sett från insidan
Fast 25 mm slät träspröjs inne
Fast 25 mm slät träspröjs inne
SW17 panel med spegel sett från insidan fästs med grå gummilist
SW17 panel med spegel sett från insidan fästs med grå gummilist
Panel utvändigt till SW17 altandörr i genomskärning
Panel utvändigt till SW17 altandörr i genomskärning
Spröjsval 3-glas genomskärning
Fast facetterad träspröjs ute
Fast facetterad träspröjs ute
Fast 25 mm profilerad träspröjs inne
Fast 25 mm profilerad träspröjs inne
Facetterad spröjs i romb utan distanslist
Facetterad spröjs i romb utan distanslist
Fast spröjs med och utan distanslist mellan glasen i 2-glas.
Skillnad tjocklek panel SW17 / V2
Skillnad tjocklek panel SW17 / V2

Blanda fönster & dörrar – och få spröjs och glasyta att liva!

Om dörr och fönster monteras bredvid varandra så anpassas spröjsen så övre ’rutan’ på dörren blir något mindre för att liva med glas/spröjs på fönstret. På fasta sidoljus sätter vi extra trä upptill och nertill så det livar.
Vi hjälper till med att räkna ut så glasytan i dörr och sidoljus blir samma vilket ger lika stora rutor och snyggast resultat! Vi kan även göra fasta sidoljus bredvid dörren och följa linjen på både glas och spröjs. Om möjligt sätter vi dörr och fönster i samma karm.

Kontakta oss så hjälper vi till att rita dörr och fönsterpartier enligt önskemål – skicka ritningar, bilder eller enligt förslag.

V12Combi och V21 fönster med samma glasyta och spröjs i linje med lite mindre glasyta upptill i dörren. Vartannat fönster är fast med fast båge men 'ser' öppningsbart ut. Vi hjälper till med att räkna ut breddmåtten på dörrar och fönster.

3-punktslås och handtag

Alla ytterdörrar levereras komplett med en 3-punkts spanjolett där handtaget först dras uppåt för att låsa två lås i karmen innan man vrider på nyckeln. Som standard sätter vi ett Fix 2002 säkerhetslås med borta-säkert-funktion vilket försäkringsbolagen rekommenderar samt Assa 1300 cylinder med 3 nycklar.

Vi kan även sätta Assa 1311 vred inne/cylinder ute eller cylinder både ute/inne – utan borta-säkert-funktion men med 3-punktslås.

Alla dörrar levereras inkl handtag Epok 1956 i matt chrome men vi  har flera olika modeller – som kan fås i flera olika färger.

Nu även kodlås Halke Smart
Nyhet! Vi kan nu även erbjuda Halke Smart kodlås på våra gammaldags ytterdörrar.

Vi levererar en komplett dörr och den enda kostnad som tillkommer om det behövs fönsterbleck då även karmskruv ingår i leveransen!

Fix 2002 från insidan Epok 1956
Assa 1311 cylinder ute tumvred inne
Assa 1311 cylinder ute tumvred inne Assa 6640

Diverse

Valfri kulör – Dörrarna  målas i en valfri standard NCS eller RAL kulör – mot tillägg kan de målas i olika färg ute/inne eller lasyr.
Obs! då gångjärn och dropplister pulverlackas och det endast kan göras i en RAL kulör är det lämpligt att välja en RAL kulör utvändigt – annars tar vi ’närmast RAL till din NCS-kulör eller målar dem i silver.

Vi kan även klä utsidan med aluminium utvändigt, då kan vi sätta slät panel ute/inne och panelen fästs utvändigt med en svart gummilist

Obs! Vi levererar EJ omålade eller grundmålade produkter!

Övriga tillval – Spaltventil för ventilation, brevlåda, titthål,  mönstrat glas för badrum, solskydds, ljudisolerande eller härdat/laminerat glas.

V12Combi ytterdörr med spårad panel och löstagbar slät spröjs
V12Combi ytterdörr med spårad panel och löstagbar slät spröjs


Obs! vi kan även göra en modern energieffektiv paneldörr med allmogeprofil

Vi kan även göra en energieffektiv paneldörr U-0,75 – 1,0 med en kärna av isolering och spårad eller formpressad panel med gammaldags spegel ute/slät insida – mot tillägg mönster ute/inne.
Vi kan även göra dörr med spårad fanér som laseras i valfri lasyr.
Paneldörrar håller ett bättre energivärde – men ser lite mer moderna ut!

Välisolerad paneldörr med utanpåliggande spegel, överljus och fast spröjs
Välisolerad paneldörr med utanpåliggande spegel och fast spröjs

Glas – säkerhetsglas och mönstrat glas samt glas i bastu

Enligt Boverkets regelsamling för byggande BBR 2008 måste alla glasytor som sitter lägre än 600 mm från mark/golv ha härdat eller laminerat glas. Detta betyder att glasytor i dörrar och stora fönster måste både utvändigt och invändigt glas vara härdat glas  vid fallhöjd + 2000 mm behövs laminerat glas inne)
Vi kan sätta härdat säkerhetsglas (går i ’tusen bitar’ – som sidorutan på en bil) eller laminerat säkerhetsglas med två hoplimmade glasskivor med en plastfilm mellan (blir ett ’spindelnät’ – som vindrutan på en bil) vilket är även ger inbrottsskydd och skyddar lite mot solens strålar.

Om stora glasytor skall sitta i söder/västerläge kan det vara skönt med solskyddsglas för ett svalare inomhusklimat, vi kan även sätta ljudisolerande glas om huset är nära trafikerad led eller självrengörande glas. Vi har ett stort utbud av mönstrat glas

Fönster/dörr i bastu – Om en dörr/fönster skall sitta i en bastu krävs enligt byggregler härdat säkerhetsglas på insidan och vi kan måla i en naturell lack eller färgad lasyr – inte täckande färg. Vi lämnar inte full garanti på produkter i bastu.

V12 Combi altandörr i bastu med naturell lack inne och fast spröjs
V12 Combi altandörr i bastu med naturell lack inne och fast spröjs

Vi har ett flertal varianter av mönstrat glas för badrum mm – och kan även göra dekorationsglas – fråga oss om offert!

Vi har flera olika dörrtyper

Gammaldags altandörrar

Våra måttbeställda altandörrar har slät profil ute och rundad allmogeprofil inne, alt rak slät profil. V12 Combi 2-glas energiglas U-1,3 i helglas, SW17 U-0,75 i helglas – något sämre energivärde med panel nertill. De tillverkas helt i furu – med aluklädd utsida som tillval.
Profilerade paneler och lös eller fast spröjs med profil inne och en distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut!
Alla våra altandörrar levereras komplett ink handtag och Assa 1300 cylinder!

Läs mer

Gammaldags ytterdörrar

Våra måttbeställda Combi dubbel ytterdörrar har en gammaldags profil invändigt och slät profil utvändigt. Dörrbladet har en ’ram’ av massiv furu och på den aktiva gångdörren sätter vi en extra 99 mm post för att få ett gammaldags utseende – och större gångdörr. Denna ram fylls med glas energiglas eller panel med allmogespegel ute/inne och lös eller fast spröjs – med profil inne och en distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut.

Alla våra ytterdörrar levereras komplett inkl 3-punkts säkerhetslås Fix 2002, handtag och Assa 1300 cylinder!

Läs mer

Panelytterdörr

Vikings energieffektiva paneldörrar finns i ett stort urval – från moderna dörrar med mönstrad panel, släta dörrar med glasrutor eller allmogedörr med profiler. Vi kan dessutom designa en dörr helt efter era önskemål! Dörrarna i denna serie kan göras både enkel eller dubbeldörr och kan öppnas både utåt och inåt. Vi kan även göra olika storlekar på dörrbladen, eller varför inte en rundad överdel?

Alla våra dörrar levereras komplett inkl 3-punkts säkerhetslås, handtag och Assa 1300 cylinder

Läs mer

Inspirationsbilder

Kreditvärdighet Guld hos Upplysningscentralen betyder att vi är ett säkert företag att göra affärer med!

Dubbel ytterdörr V12 med fasta fönster och kodlås Halke
Dubbel ytterdörr V12 med fasta fönster och kodlås Halke
V12 Combi ytterdörr med fast spröjs från insidan
V12 Combi ytterdörr med fast spröjs från insidan
SW17 ytterdörr med vertikal post paneler m spegel och fast spröjs
SW17 ytterdörr med vertikal post paneler m spegel och fast spröjs
V12 Combi gammaldags ytterdörr i massiv furu m speglar ute/inne, 2-glas
V12 Combi gammaldags ytterdörr i massiv furu m speglar ute/inne, 2-glas
Combi ytterdörr i massiv fruru och fast spröjs med allmogepanel, aktiv dörr större än inaktiv dörr.
Rundad ytterdörr Combi med profilerade speglar, mönstrat glas och fast spröjs 1300 x 2460 mm
Inåtgående ytterdörr SW17 3-glas med panel ute/inne och fast spröjs
Inåtgående ytterdörr SW17 3-glas med panel ute/inne och fast spröjs
Combi ytterdörr med lika stora dörrblad profilerad panel och fast spröjs
Combi enkeldörr med profilerade paneler och 99 mm poster
SW17 3-glas ytterdörr med slät spegel och aluminiumklädd utsida med matt finish som tillval.